Tuhkaus

Tuhkaus on vaihtoehto arkkuhautaukselle.

Uurnahautaus ja arkkuhautaus ovat keskenään tasaveroisia hautaustapoja. Kun vainaja tuhkataan, hautaan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta. Uurnahautauksen yhteydessä siunaaminen toimitetaan samoin kuin arkkuhautauksessakin, mutta siunauksen jälkeen arkku jää yleensä paikalleen kappeliin, mistä se siirretään sovitulla tavalla krematorioon.

Siunauksen jälkeen vainaja tuhkataan ja tuhka laitetaan maatuvasta aineesta tehtyy uurnaan. Uurnan hautaan laskeminen pidetään omaisten kanssa sovittavana aikana.

Kun uurna lasketaan hautaan, voidaan pitää lyhyt rukoushetki. Rukoushetki toimitetaan kirkollisten toimitusten kirjasta nimellä "Maahan kätkeminen" löytyvällä kaavalla. Rukoushetken voi pitää pappi tai muu seurakunnan työntekijä, mutta omaiset voivat pitää rukoushetken myös keskenään.

Tuhka voidaan haudata uurnassa sukuhautaan. Taipalsaaren seurakunnassa vainajan tuhkat voidaan joko haudata uurna-alueelle tai sirotella. Tuhka on hautaustoimilain mukaan haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan vuoden kuluessa tuhkaamisesta.

Uurna-alue

Uurna-alueen hautapaikka on kooltaan 1x1m, johon uurna haudataan ja haudalle tulee muistomerkki. Hautapaikka sijaitsee hautausmaan alueella ja omaisilla on siihen hallintaoikeus. Hautakivi/muistomerkki tulee mahtua kokonaisuudessaan jalustakivelle, jonka tulee olla pituudeltaan enintään 50 cm ja leveydeltään 25 cm. Muistomerkki saa olla enintään 60 cm korkea.  Kasveja saa istuttaa ainoastaan sille varattuun tilaan ja tulee huomioida, etteivät ne leviä herkästi tilan ulkopuolelle.  Puiden ja pensaiden istutus on kielletty. Sopimattomat kasvit/lajit poistetaan seurakunnan toimesta.

Sirottelualue ja muistopuisto

Alue, johon tuhka sirotellaan seurakunnan toimesta, on kooltaan 30x30 cm. Tuhkan sirottelu tehdään ainoastaan sulan maan aikana. Jollei tuhkaa sirotella, voidaan uurna tuhkineen haudata muistopuiston alueelle. Hautaus- tai sirottelualue jää ainoastaan seurakunnan tietoon ja se kirjataan hautajärjestelmään. Hautapaikkaan omaisilla ei ole hallintaoikeutta.

Omaiset voivat hankkia seurakunnalta kaiverretun nimikilven/muistolaatan alueen muistomerkkikiviin asennettavaksi. Muistolaatta on kooltaan n. 10x15 cm. Alueella olevalle ristille voi tuoda leikkokukkia tai hautakynttilöitä. Lyhdyt ja ruukkukasvit poistetaan seurakunnan toimesta.