Siunaustilaisuuden kulku

Siunaustilaisuuden kulkuun liittyvistä toiveista omaiset keskustelevat siunaavan papin ja musiikista vastaavan kanttorin kanssa.

Siunaustilaisuudessa arkku on yleensä asetettu kappelin tai kirkon alttarin eteen, mutta arkku voidaan myös kantaa sisään tilaisuuden alkaessa. Tällöin omaiset seuraavat arkun jäljessä sisään siunaustilaan. Arkku asetetaan pääpuoli alttariin päin. Arkku voidaan peittää siunaustilaisuuden ajaksi arkkupeitteellä.

Hautaan siunaamisen kaava etenee seuraavasti:

• Virsi (tai alkusoitto)
  • Alkusiunaus
  • Johdantosanat
  • (Yhteinen rippi)
  • Psalmi
  • Rukous
  • Raamatunluku ja papin puhe
  • (Uskontunnustus)
  • Siunaussanat
  • (Virsi)
  • Rukous
  • Isä meidän
  • Herran siunaus
  • Päätösmusiikki (virsi)

Pappi laskee hiekkaa arkun kannelle ja lausuu siunaamissanat siunaamisen yhteydessä. Seurakunta nousee seisomaan Raamatun luvun ja siunaamisen ajaksi. Kukat voidaan laskea joko siunaustoimituksen alussa alkusoiton jälkeen tai lopuksi ennen päätösmusiikkia.

Uurnahautauksessa arkku jää yleensä paikalleen siunaustilaan alttarin eteen. Mikäli vainaja haudataan arkkuhautaan välittömästi siunauksen jälkeen, arkku kannetaan kirkosta tai kappelista loppusoiton aikana.

Hautaan siunaamisen kaava löytyy kirkollisten toimitusten kirjasta ja virsikirjan liiteosasta. Jos siunaustilaisuudessa halutaan viettää ehtoollista, toimitetaan siunaaminen hautausmessun kaavan mukaan.

Lähde: http://www.evl.fi