Kaste

Kirkon kastemalja ja seurakunnan kastepuku.

Kaste on hyvin keskeinen ja tärkeä toimitus. Kirkon jäseneksi tullaan vain kasteen kautta.

Seurakunta lähettää kasteperheeseen lapsen tietojen ilmoittamiskaavakkeen nimen rekisteröimistä varten. Ajan kasteeseen ja toimituskeskusteluun voi varata kirkkoherranvirastosta. Myös suoraan kastepappiin voi olla yhteydessä. Seurakunnan pappien yhteystiedot tulevat samassa kirjeessä rekisteröintikaavakkeen kanssa.

Kaste on kirkon pyhä toimitus, sakramentti. Luterilaisella kirkolla on kaksi sakramenttia: kaste ja ehtoollinen. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan käskyyn: "kastakaa heitä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeenja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa." (Matt. 28:18-20.)

Kasteella on monta merkitystä lapselle ja perheelle. Kaste liittää lapsen seurakunnan ja kirkon jäseneksi. Kastejuhlaan liittyy myös lapsen nimen käyttäminen. Pappi kastaa lapsen vanhempien antamalla nimellä.

Kastettavalla voi olla enintään kolme nimeä. Nimien tulee olla Suomen nimilain mukaisia.(Nimilaki 32b)

Kastetilaisuuden kulku

Lue lisää

Käytännön tietoa