Taipale-nimi palaa uudelleen käyttöön lähes 500 vuoden tauon jälkeen

Niemisen kylässä Taipalsaarella eläkepäiviään viettävä Samuli Kurkaa on innostunut, kun kolme seurakuntaa kykenevät yhdistämään voimavaransa ja pystyvät siten paremmin vastaamaan muutosten kourissa olevan yhteiskunnan haasteisiin.
Kuva: Seppo JJ Sirkka/ Eastpress Oy

Ensi vuoden alusta aloittava uusi Taipaleen seurakunta palauttaa lähes 500 vuotta sitten käytössä olleen Taipale-nimen jälleen jokapäiväiseen kielenkäyttöön.

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnat lakkautetaan 1.1.2019 ja ne jatkavat toimintaansa yhdessä Taipaleen seurakuntana.

• Oli varmaan viisasta, että valitsimme käyttöön tämän alueen alkuperäisen nimen emmekä mitään nykyisten seurakuntien nimistä, sanoo Taipale-nimeä ehdottanut eläkeläispappi Samuli Kurkaa.

Jo keskiajalla Taipalsaari oli muodostanut Taipale-nimisen hallintopitäjän. Vuonna 1571 Taipaleen kappeliseurakunta erosi Lappeen emäseurakunnasta muodostaen itsenäisen Taipaleen seurakunnan. Kappelivaihetta oli kestänyt noin kolmekymmentä vuotta ja nyt saatiin oma kirkkoherrakin.
Seurakunnan nimeksi vakiintui Taipalsaari 1600-luvun alussa. Hallintopitäjän nimenä Taipale oli ollut jo pitkään keskiajalta lähtien.

• Kun mietimme uuden seurakunnan nimeä, niin sitä ei tarvinnut keksiä uudestaan, koska Taipale-nimi oli ollut käytössä ja aikaisemmin. Se vain otettiin uudelleen käyttöön.

• Nimi kuvaa hyvin myös tätä seutua niemineen, taipaleineen ja salmineen, sanoo Kurkaa.

Vuosisatojen ajan Lemi, Savitaipale ja Taipalsaari ovat toiminen vuoroin yhtenä seurakuntana ja vuoroin itsenäisinä. Savitaipale esimerkiksi erotettiin omaksi seurakunnakseen vuonna 1639 ja Taipalsaaren kappelina ollut Lemi vuonna 1807.

• Saimaan selät ja vedet hankaloittivat aikaisemmin liikkumista ja siksi katsottiin viisaammaksi rakentaa kirkkoja eri puolille Saimaata.

• Nykyisin, kun liikkuminen on helpottunut ja välimatkat siten menettäneet merkitystään, tuntuu yksi yhteinen seurakunta järkevältä näin pienellä alueella, sanoo hitaasti uuden seurakunnan puoltajaksi kasvanut Kurkaa.

Uuden seurakunnan kotisivujen osoite on www.taipaleenseurakunta.fi ja ne aukeavat 1.1.2019.
Osoite vapautui Taipaleen ortodoksiselta seurakunnalta, joka käsitti Liperin, Outokummun ja Polvijärven kuntien seurakunnat. Taipaleen ortodoksinen seurakunta oli perustettu 450 vuotta sitten.

Teksti: Seppo JJ Sirkka