Yhteisvastuu 2018

Yhteisvastuu 2018 käynnistyy 4.2.2018. Nyt voit osallistua oman seurakuntasi yhteisvastuukeräykseen myös kotisivujen kautta.

Klikkaamalla ylläolevaa kuvaa aukeaa maksulomake, jonka avulla pääset parilla klikkauksella omaan verkkopankkiisi ja lahjoittamaan, lahjoitettavan summan voit päättää itse.

Yhteisvastuukeräys 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä maailman katastrofialueilla

Yhteisvastuukeräyksen tuotoista 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon. Varoilla autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä.

Vuonna 2018 Yhteisvastuu torjuu nälkää ja köyhyyttä. Afrikassa ja Lähi-idässä yli 20 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla pitkittyneiden konfliktien ja sään ääri-ilmiöiden vuoksi.

Esimerkiksi Etelä-Sudanissa neljä miljoonaa ihmistä on paennut sisällissotaa kesästä 2016 lähtien, osa maan sisällä ja osa naapurivaltioihin. Kyseessä on Afrikan suurin pakolaiskriisi sitten Ruandan kansanmurhan.

Sotatila on aiheuttanut Etelä-Sudanissa akuutin ruokakriisin, joka ei osoita laantumisen merkkejä. Yli miljoona eteläsudanilaista on paennut Ugandaan, jossa valtavalle ihmismäärälle on vaikea taata humanitaarisia vähimmäistarpeita, ja ruoka-annoksia on puolitettu kahdesti sitten kriisin alkamisen.

Ugandassa Kirkon Ulkomaanapu tukee koulutusta ja toimeentulomahdollisuuksia eteläsudanilaisille Bidibidin pakolaisasutusalueella, joka on kasvanut yhdeksi maailman suurimmista.

Bidibidissä lapsille ja nuorille pyritään järjestämään mahdollisimman pian paluu kouluun rakentamalla koulutiloja, ja opetuksen laatua parannetaan kouluttamalla opettajia. Aikuisille järjestetään esimerkiksi maanviljelytaitoja parantavaa koulutusta sekä jaetaan siemeniä ja pienviljelyssä tarvittavia työkaluja. Viljely monipuolistaa pakolaisten ruokavaliota ja kasvattaa toimeentulomahdollisuuksia.

Yhteisvastuuvaroin tuettu katastrofirahasto auttaa maailmalla katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa. Pahiten kärsineille ihmisille turvataan muun muassa riittävän ravinnon, välttämättömien perustarvikkeiden ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon ja majoitukseen.

Suomessa keräysvaroin tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Yhteisvastuu

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

60 % tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön. Kirkon diakoniarahaston kautta autetaan vähävaraisia sekä yllättävän elämänkatastrofin, kuten tulipalon tai vakavan sairauden vuoksi vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneita ihmisiä.

Lisää yhteisvastuukeräyksestä: